Sep 8, 2012

Elveda Gaksital



Sevgili okur biz bir dizi izledik.

Öyle bir dizi ki bu; her bölümüyle iliklerimize kadar işledi. Heyecan bir kez olsun dinmedi. Gözyaşlarımızı tutmak için olağanüstü bir çaba sarf ettik. Müziklerini hayranlıkla dinledik. Sabırla bekledik kötüler cezalandırılsın, haksızlıklar son bulsun diye. Bunu beklerken çoğu zaman izlediğimizin bir dizi olduğunu unuttuk. Belki de tarihte yeri olan şeyler yaşandığı için kendimize bir türlü engel olamadık. Hepsinden önemlisi dostluk ve vatanseverlik kavramlarının iki insanı nasıl uçuruma sürüklediğine şahit olduk. Mükemmel oyunculuklar izledik. Dönüp bir kendimize baktık. Sizi bilmem ama ben o dönemleri yaşamadığım için kendimi biraz şanslı hissettim. Sonuçta benzerini belki daha fazlasını bizim insanlarımız da gördüler. Bir daha yaşanmaması için dua ettim çoğu kez. Bütün bunları bir dizi sayesinde yaptım: "Gaksital"


Teğmen Lee Kang To (Joo Won)


Baştan söyleyeyim; zulüm gören Kore’yi anlatan yine Koreli yapımcılar olduğu için izlerken Japonya’yı haklı gören tek bir taraf aramamalısınız. Dizi, haliyle taraf tutuyor. Bunu belirtmek istedim.


Gaksital , Japon işgalindeki Kore’yi yani imparatorluk zamanlarını anlatıyor. Joseon halkı perişan durumda. Japonlar iki hanedanlığın birleşmesini lehine çevirmek için uğraşırken Joseonlular bağımsız Kore rüyasıyla büyük direniş hareketleri planlıyorlar. Böyle bir ortamda hayatta kalabilmek için kendini Japonlar’a bağlıymış gibi göstermek ise başka bir yöntem. İşte başrolümüz Teğmen Lee Kang To bu sırada devreye giriyor.


Lee Kang San (Shin Hyun Joon)


Kang To tam bir Japon özentisi. Dizinin başlarında terfi alıp teğmen olunca kendini bu işe iyice kaptırıyor. Aslında sorguladığı birçok şey var. Ağabeyi Lee Kang San bağımsızlık mücadelecilerinden ve Japonlar’dan gördüğü işkence sonucu aklını yitirmiş. Annesi Kang To’nun bu yolu seçmesine anlam veremediğinden ona öfkeli. Kısacası Teğmen Lee Kang To (Japonca ismiyle: Sato Hiroshi) oldukça yalnız. Sefaletten ve hor görmeden uzaklaştığı zamanlar kendini bir Japon gibi hissettiği zamanlar ise çok mutlu. Böyle zamanlarda da ona eşlik eden bir isim var elbette. En yakın arkadaşı: "Kimura Shunji"


Öğretmen Kimura Shunji (Park Ki Woong)


Kimura Shunji ise Kang To’nun tam aksine bir Japon olarak kendini Joseonlu hissediyor. Hatta Joseon Ortaokulu’nda Joseonlu çocuklara öğretmenlik yaparak kendi vicdanını rahatlatıyor. Babası Jongro Polis Teşkilatı’nın üst mevkiisi bir adam; Kimura Taro, oğlunun bu tutumundan dolayı onu yok sayıyor. Ağabeyi Kimura Kenji de kardeşinin Joseon hayranlığına tepkili. Bu iki arkadaş aileleri tarafından dışlanıp bambaşka hayatlarda karar kılmışlar. Belki de yakın dost olmaları bu yüzden.


Oh Mok Dan / Boon Yi (Jin Se Yeon)


Oh Mok Dan, dizinin en başında attığı bir taş ile hikayenin ortasına dalıveriyor. Bu genç kız Joseon’un en büyük direnişçilerinden Damsari’nin öz kızı. Babasını yıllardır görmemiş ama mücadelesinden de asla ödün vermiyor. Yıllardır görmediği birisi var ki, o da Genç Efendim diye kalbine kazıdığı bir çocuk. Yıllar önce onun hayatını kurtaran ve tekrar buluşmak için sözleştikleri zaman ona bir hançer hediye eden Joseonlu çocuk. Mok Dan sabırla efendisinin onu bulacağı günü bekliyor. Tıpkı Shunji’nin yıllar önce dadısına yardım eden genç hemşire Esther’i sabırla beklemesi gibi.


Gaksital, maskesi ve silahı olarak kullandığı demir flüt


Gelelim kahramanımız Gaksital’e. Gaksital bağımsızlık mücadelesinin sembolü. Genelde maskesini taktığı zamanlar Joseonlular’ın dara düştüğü zamanlara denk geliyor. Halkı her fırsatta kurtarıp olayları çözümleyen Gaksital, bilhassa Japon yönetimindeki bazı insanları cezalandırıyor. Bu insanlar yıllar önce Joseon kralı ve kraliçesi de dahil olmak üzere bir dizi vatanseveri öldürerek hanedanlığı bu duruma düşüren Koreliler. Yani bir grup Koreli vatanına ihanet etmiş durumda. Gaksital başta bu insanlar olmak üzere kötülüklerin savaşını veriyor. Karşısındaki en azılı düşman ise Teğmen Lee Kang To. Yeteneğiyle ünlenen Kang To hayatını değiştirecek bu görevi severek kabul ediyor ve Gaksital’in peşine düşüyor.


Ueno Rie / Lara (Han Chae Ah)


Tüm bunlar olurken Japonlar da kendi içlerinde bölünmüş haldeler. Kishokai isimli bir örgüt içten içe yayılmacı bir mücadele yürütüyor. Bunu yapmak için ellerinde bir sürü kozları var. Yapılacaklar tükendiğinde, Gaksital örgüt üyelerini bir bir öldürmeye başladığında devreye Ueno Rie (Lara) isimli şarkıcı giriyor. Onun da katılmasıyla dizi tam bir şenlik oluyor desek yanlış olmaz.



Dizinin dört ana karakterinin hayatı birbirine bir zincirden daha sıkı sıkıya bağlı. Zincirin halkalarını öğrendikçe Gaksital’i izlememe gibi bir şansınız kalmıyor. Her bölüm bir öncekini aratmayacak derecede güzel. Tabii ki aralarında en güzeli diyebileceğimiz bölümler oldu. Mesela 25. Bölüm favorim. Ama siz öncelikle bir başlayın bence.


Asla unutamayacağımız bir sahneden

Özel teşekkür notu: Neticede hepimiz insanız. Ara ara problemlerimiz olabiliyor. Hatta bırakın çeviriyi, bilgisayara yaklaşacak halimiz bile kalmayabiliyor. Her şeye rağmen bize en kaliteli ve en hızlı çeviriyi sunan Tukyu 'ya sonsuz teşekkürler. Bazen bekleyemeyip İngilizce altyazılı izlediğim 1-2 bölüm oldu. Ama hiçbiri kendi dilimdeki kadar güzel bir tat vermedi. Şu an ondan başkasının çevirisini beğenmeyecek duruma geldim. Tekrar teşekkürler.


Son olarak samimiyetle söylüyorum;

Asyalılar daha güzelini yapana kadar en güzeli bu.


Hoşçakalın!